Tietyt kysymykset unikouluun liittyen toistuvat usein, vastauksia näihin löydät tästä listasta. Jos mielessäsi on jokin muu kysymys tai haluat tietää asiasta enemmän, ota rohkeasti yhteyttä! Vastaan mielelläni kysymyksiin.
Miksi tarvitaan neuvontaa, eikö vain lyhyt kirjallinen ohje riitä?
Vaikka yleinen periaate olisikin samanlainen, onnistuneen tuloksen takaamiseksi käytännön toteutus on aina muokattava juuri kyseiseen tilanteeseen sopivaksi. Yksi ohje voisi ehkä toimia jos kaikki perheet olisivat täsmälleen samanlaisia, samanlaisessa tilanteessa ja asuisivat samanlaisissa asunnoissa. Jokainen vauva ja perhe ovat kuitenkin yksilöllisiä, ja siksi kaikki erilaiset muuttujat on tapauskohtaisesti huomioitava perheen unikouluohjeissa.
Tapaamisessa lähdetään liikkeelle tilanteen kartoituksesta. Pohjatietoina huomioidaan esimerkiksi lapsen ikä, lapsen luonne ja erityispiirteet, sisarukset ja muu perhe, perheen elämäntilanne, perheen asunto, muu ympäristö, ja monet muut mahdollisesti nukkumiseen vaikuttavat tekijät. Näiden pohjalta luodaan juuri kyseiselle perheelle paras mahdollinen käytäntö unikoulun toteuttamiseksi.
Onko unikoulusta haittaa lapselle?
Lapsen unikouluttamiseen liitetään monenlaisia käsityksiä ja asia herättää paljon argumentteja puolesta ja vastaan. Itse näkisin tärkeimpänä seikkana arvioida unikoulun sisältöä, sillä unikoulun toteuttamistapoja on useita. Äärimmäisenä ja karmivana unikoulun toteuttamismuotona voidaan pitää itkevän vauvan totaalista hylkäämistä koko yöksi sänkyynsä ja huoneeseensa. Unikoulukäsitteen huono maine perustuu mielestäni juuri tällaiseen lapsen kaltoinkohteluun. Hylkäämiseen perustuvan unikoulun toteuttaminen tuntuu varmasti vanhemmistakin pahalta ja silloin voidaan järkeillä, että tapa on väärä.
Vauvat unille unikonsultoinnin ohjeissa vauvan ääniä kuunnellaan ja lasta käydään rauhoittamassa lyhyesti mutta usein jos hän itkee kunnolla. Voidaankin puhua lapsiystävällisestä unikoulusta, jota herkimmätkin vanhemmat ovat pystyneet toteuttamaan. Unikoulu perustuu maalaisjärkeen ja on yhtä aikaa sekä lasta huomioiva että tehokas.
Minkä ikäisille unikoulu on tarkoitettu?
Vauvat unille unikoulu on tarkoitettu 6-14 kk:n ikäisille vauvoille. Vauva voi olla joissakin tapauksissa vanhempikin mutta hänen täytyy nukkua vielä pinnasängyssä ja pysyä siellä.
Kauanko unikoulu kestää?
Tavallisimmin lapsi alkaa nukkumaan yönsä läpi 2-3 yössä eli yleensä pyydän vanhempia varaamaan unikoulun toteuttamiseen viikonlopun. Unikoulun kestoon voivat vaikuttaa lapsen temperamentti sekä vanhempien päättäväisyys ja tarkkuus ohjeiden noudattamisessa.
Millainen vauvan uniongelma on yleisin?
Yleisin vauvan uniongelma mitä vanhemmat kohtaavat on yösyöttöjen ja yöhuutojen jatkuminen ja lisääntyminen puolen ikävuoden jälkeen. On hyvin tyypillistä, että viiden kuukauden ikäinen vauva haluaa yöllä maitoa vain 2 kertaa, mutta 9 kuukauden ikäinen vauva herättelee vanhempiaan 4-5 kertaa yössä. Tämän ikäinen vauva ei tarvitse enää yösyöttöjä ja unikoulun avulla lapsi saadaan nukkumaan hyvin yönsä läpi niin, ettei hän enää kaipaa maitoa öisin.
Toimiiko unikoulu myös vaikeissa tapauksissa?
Varmasti toimii, jos vanhemmat sitoutuvat noudattamaan ohjeita. Minulla on ollut useita asiakkaita, joissa vauva on hyvin kiinni yösyötöissä ja haluaa rintaa tai huomiota useita kertoja yössä ja valvottaa siten vanhempia lähes koko yön. Unikoulun jälkeen vauva ja vanhemmat ovat nukkuneet yöllä ja äiti on pystynyt keskittymään imetykseen ja antamaan huomiota ja hellyyttä vauvalleen muina vuorokauden aikoina.
Miksi juuri tämä unikoulu toimii?
Asiakkaat ovat olleet unikoulun toimivuudesta yhtä hämmästyneitä vuodesta toiseen. Vaikka emme voi kysyä vauvoilta, miksi he alkavat niin innokkaasti nukkumaan yönsä läpi näiden unikouluohjeiden avulla, voimme tehdä päätelmiä unikoulun sisällöstä. Olen kehittänyt unikouluohjeita vuosia, ja ne pohjautuvat satoihin niin Suomesta kuin ulkomailtakin saatuihin kokemuksiin vauvojen uniongelmien ratkaisemisesta. Ohjeet ovat hyvin loogiset ja järkevät eivätkä muutu missään vaiheessa. Kun vanhemmat toteuttavat unikouluohjeet rauhallisesti ja päättäväisesti lapsi oppii jatkamaan itsenäisesti unta havahduttuaan yöllä hereille. Vuosien varrella kaikki unikouluohjeita noudattaneet vanhemmat ovat saaneet lapsensa nukkumaan.
Jos unikoulu ei toimisi?
Kun vanhemmat toimivat antamieni ohjeiden perusteella, lapsen pitäisi alkaa nukkumaan 2-3 yössä kokonaisia öitä. Jos näin ei tapahdu pyydän vanhempia ottamaan minuun yhteyttä, jotta voimme käydä öiden tapahtumat läpi ja miettiä ongelmakohdat ja ratkaisut niihin. Unikonsultointi maksuun sisältyy viisi jälkikäteen käytävää keskustelua. Olen niin vakuuttunut unikoulun toimivuudesta, että maksan rahat takaisin, jos lasta ei ohjeitani noudattamalla saada nukkumaan.